dimarts, 1 de desembre del 2009

Scrabble

Scrabble, el gran joc de les paraules encreuades, es va començar a publicar en català de la mà de Borràs el 1990. Des de llavors ha vist diferents edicions, el 1993 de la mà de Jumbo i des del 95 de Spear (Mattel).

Jo disposo de l'edició del 95, des de llavors s'ha reeditat diverses vegades amb petits canvis de format, tot i que el joc és el mateix. Scrabble es presenta en una caixa de 39x24x4cm. En el seu interior hi trobem el tauler de joc (35x35), el llibret de regles (12 pag.), una dotzena de fulls d'anotació, una bosseta, quatre faristols i 100 fitxes de joc.



L'objectiu del joc és formar paraules cercant la millor puntuació final. Cada lletra dóna uns punts diferents (des d'1 punt les més habituals, fins a 10 les més inusuals), a més en el tauler hi ha caselles especials que permeten multiplicar el valor d'una lletra o d'una paraula. Cada jugador (entre 2 i 4) disposa de set lletres en un faristol ocult a la resta de jugadors per combinar. Si és capaç de combinar-les totes llavors fa un "scrabble" sumant 50 punts addicionals. Les paraules es col·loquen en el tauler començant des del centre i seguint combinant-se a partir d'allí.



El joc és estratègicament pobre, l'única estratègia possible és sacrificar algunes rondes fent paraules senzilles per tal de reservar lletres per poder fer un scrabble. Tot i així, les múltiples combinacions de les 100 lletres i el fet de jugar amb quelcom tan interioritzat com és l'idioma han fet el joc molt popular a occident, publicant-se a més de 120 països en 29 llengües diferents.



El joc segueix publicant-se en català, el trobareu en botigues especialitzades i en grans superfícies.

3 comentaris:

  1. L'Scrabble és un gran joc. Tot i que consideris que té poca estratègia, també hi ha la part tècnica (tapar "forats" o bloquejar posicions per "putejar" l'adversari, etc), sort en tenim de tenir-lo (encara) en català.

    Per cert, estudio les petites diferències entre les diferents version en català. Tinc dues versions diferents de l'època Borràs i l'actual de Mattel. Estaries disposat/-ada a fer un reportatge fotogràfic exhaustiu a la teva versió? Si algun dia et canses de tenir eaquesta versió del joc... parlem-ne, :-)

    ResponElimina
  2. La falta d'estratègia en el joc era un comentari purament descriptiu, no pretenia desmerèixer el joc per això. Jo també considero que és un gran joc i el tinc prou utilitzat, com es pot comprovar per les fotos. No crec que me'n cansi ;)
    Si vols que en faci més fotos, cap problema, de quina part en vols?

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies per l'oferiment. T'envio un correu amb el que he fet amb la 1a. versió.

    ResponElimina